Verdiepingstraining Lastig gedrag …. wat nu? – Avond- en ochtendtraining. Schrijf hier in voor de avondtraining

Home > Evenementen > Verdiepingstraining Lastig gedrag …. wat nu? – Avond- en ochtendtraining. Schrijf hier in voor de avondtraining

Dit evenement vindt plaats van 11 oktober 2023 tot en met 15 november 2023. De eerstvolgende keer is op 11 oktober 2023 19:00

 • Locatie: Hugo de Grootschool
  Thorbeckestraat 21, 6828 TT Arnhem
 • Doelgroep: Pedagogisch Medewerkers, VVE-werkvloer
 • Cursusdata:    |      |      |   
Training

Doel

In deze 3 bijeenkomsten kijken we met jullie naar mogelijke oorzaken van lastig gedrag. Onderlinge uitwisseling en nadenken over wat je kan doen als kinderen bijzonder gedrag vertonen in een groep staan hierbij centraal. Hoe help je het kind verder, hoe ga je er mee om in een diverse groep en hoe werk je samen met ouders?

Inhoud

Peuters kunnen lastig zijn. We noemen de peuterfase niet voor niets de peuterpubertijd. Maar soms zijn ze ánders lastig. Ze zijn lastig op een wijze die we maar moeilijk kunnen begrijpen. Bijvoorbeeld peuters die met alles gooien wat ze in hun handen krijgen. Of peuters die continu andere kinderen pijn doen. Of wat als peuters maar blijven gillen, je helemaal claimen, of juist helemaal in hun schulp kruipen. Je ziet en merkt aan alles dat het kind niet lekker in z’n vel zit, maar het lukt niet op het lastige gedrag onder controle te krijgen.

Vaak zeggen we tegen elkaar waarom doet hij/zij zo? Hoe kunnen we dit stoppen? Hoe kunnen we ons programma draaien? Dit is door het lastige gedrag niet te doen. We zoeken met elkaar naar oplossingen, maar soms weet je het niet meer. Ben je door je oplossingen heen. Speelt er teveel op de groep, waardoor je alleen maar alle ballen hoog aan het houden bent.

 • Hoe creëer je rust in de groep als je te maken hebt met kinderen met bijzonder gedrag?
 • Hoe ga je om met pittige situaties en kinderen die extra aandacht vragen?
 • Hoe houd je dat behapbaar en werkbaar?
 • Welke invloed heb jij er zelf op?
 • Waar moet je alert op zijn?
 • Hoe geven we vorm aan de samenwerking met ouders in dergelijke trajecten     en hoe kom je met ouders op één lijn?

In deze drie bijeenkomsten staan we stil bij deze vraagstukken. We bekijken het lastige gedrag vanuit het kind, de groep en het gezin. We gaan onderzoeken wat en hoe we het kind kunnen ondersteunen. Maar ook wat de groep nodig heeft én hoe we dit alles kunnen combineren.
Er is ruimte voor eigen inbreng. Waar loop je zelf tegenaan in jouw dagelijkse praktijk. We gaan met jullie op zoek gaan naar handvatten, waar je direct mee aan de slag kunt!

Voor wie?

Pedagogisch medewerkers. Je bent werkzaam in het Arnhemse VVE werkveld, als VVE medewerker bij een voorschoolse voorziening.

Organisatie en planning

De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 3 uur. Bij voldoende belangstelling wordt de training twee keer gegeven. De eerste mogelijkheid is een training in de ochtend, de tweede mogelijkheid is een training in de avond.

De training in de avond vindt plaats op:

 1. woensdag 11 oktober 2023      19:00 – 21.30 uur
 2. woensdag 1 november 2023   19:00 – 21.30 uur
 3. woensdag 15 november 2023 19:00 – 21.30 uur

De trainingen worden verzorgd door Kobi Wanningen, Willy Gerritsen en Jolanda Reichard.

Aan deze bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.

Het minimale aantal deelnemers is 8, het maximale aantal deelnemers is 25.11

Inschrijving

© 2021 Stichting PAS