Verdiepingstraining – Stille kinderen op de groep… wat nu?

Home > Evenementen > Verdiepingstraining – Stille kinderen op de groep… wat nu?

Dit evenement vindt plaats van 8 mei 2023 tot en met 12 juni 2023. De eerstvolgende keer is op 8 mei 2023 13:00

  • Locatie: Nader te bepalen
    Beverweerdlaan 3, 6825 AE Arnhem
  • Doelgroep: Pedagogisch Medewerkers, VVE-werkvloer
  • Cursusdata:    |      |      |   
Training

Doel

In deze verdiepingstraining nemen we je mee in verschillende thema’s rondom taalproblematiek.  We gaan samen aan de slag met inzichten in diverse taalproblematieken en in de oorzaken die leiden tot taalproblemen. Je probeert de peuters te stimuleren, maar wat kun je nou doen als dat niet lukt? Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je hoe je daarmee omgaat.
Daarnaast besteden we aandacht aan de algemene taalontwikkeling, TOS en meertaligheid. Ook adviezen aan ouders komen aan bod. Het is een actieve training waarbij we veel gebruik maken van jullie eigen praktijkvoorbeelden.

Deze training richt zich op:
– De weinig-taalvaardige peuters en je leert hoe je deze peuters kunt helpen en ondersteunen op het gebied van taal, zodat zij zich staande kunnen houden in de groep, binnen het gezin en later op school.
– Waar de mogelijkheden en onmogelijkheden van PM’ers liggen.
– Hoe je overdraagt naar ouders op basis van modeling.

Bijeenkomst 1 en 2 – kindniveau
Wat is meertaligheid of een talige achtergrond? We kijken naar de houding ten opzichte van andere talen en onze vooroordelen. We gaan dieper in op TOS (taalontwikkelingsstoornis). Peuters die TOS hebben, hebben moeite met het leren of gebruiken van taal, omdat hun hersenen anders werken. Kinderen met TOS zijn allemaal verschillend. De één vindt praten lastig, de ander is niet zo goed te verstaan. Maar… als peuters weinig praten, kun je niet zomaar zeggen: hij of zij heeft vast TOS. Een kind kan ook een taalachterstand hebben. Of misschien heeft het kind wel andere problemen, waardoor de taal gewoonweg niet op gang komt. Taalproblemen kunnen heel divers zijn.

Na het theoretische deel kijken we naar de kinderen in onze eigen groep. Waar lopen we zelf tegenaan? Welke vragen kom je tegen die je lastig vindt? We geven je directe handvatten om mee aan de slag te gaan, die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Hoe kun je de taal bij peuters extra stimuleren? Ook nemen we de ouders hier in mee. Wat adviseer je ouders en hoe model je?

Bijeenkomst 3 – groepsniveau
Als je één kind in de groep hebt met taalproblemen, dan is het vaak wel te doen, maar wat doe je als je meer kinderen hebt die problemen hebben op taalgebied? Hoe kun je ervoor zorgen dat de peuters, ondanks de problematiek, toch zo goed mogelijk kunnen profiteren van je aanbod?

Na afloop:

Na deze verdiepingstraining weet je wat jij kunt doen om de taal te stimuleren bij kinderen op de groep en vooral ook bij kinderen waarbij het niet zo makkelijk gaat.

– (her)ken je diverse factoren die kunnen leiden tot taalproblemen
– (her)ken je diverse taalproblemen
– (her)ken je mogelijke oorzaken van lage taalvaardigheid
– (her)ken je het verschil tussen een taalachterstand en een taalstoornis
– (her)ken je de invloed van meertaligheid op de taalontwikkeling
–  weet je hoe je het best kunt handelen bij deze peuters en hun ouders

Voor wie?

Pedagogisch medewerkers. Je bent werkzaam in het Arnhemse VVE werkveld, als VVE medewerker bij een voorschoolse voorziening.

Organisatie en planning

De training bestaat uit drie bijeenkomsten van 3 uur, verdeeld over  2 maanden.

Bijeenkomst 1: Maandag 8 mei van 14:00 tot 17:00 uur
Bijeenkomst 2: Maandag 22 mei van 14:00 tot 17:00 uur
Bijeenkomst 3: Maandag 12 juni van 14:00 tot 17:00 uur

Aan deze bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.

De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 3 uur. De eerste twee bijeenkomsten worden gegeven door de logopedisten van Stichting PAS. De derde bijeenkomst wordt gegeven door een pedagogisch behandelaar en een logopedist van Kentalis.

Inschrijving

© 2021 Stichting PAS