Actief Betrokken is een basistraining gericht op het professionaliseren en certificeren van pedagogisch medewerkers en leerkrachten groep 1/2 in het kader van voor- en vroegschoolse educatie (VVE). De training is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten met betrekking tot ontwikkelingspsychologie en breinleren, en heeft als doel om optimale en brede ontwikkelingskansen te bieden aan jonge kinderen.
We weten steeds meer over hoe het brein werkt en wat dat betekent voor de ontwikkeling van het jonge kind. Op basis van zes breinprincipes (zintuiglijk rijk, emotie, herhaal, focus, creatie en voortbouwen) leren de deelnemers hoe ze ontdekkend en onderzoekend leren kunnen stimuleren, hoe ze uitdagende leeromgevingen kunnen creëren, hoe de ideale groepsindeling en -structuur eruitzien, en wat de rol van de volwassene in dit alles is. Door middel van de training worden de professionals vaardiger en bewuster van hun handelen.
De training bestaat uit één bijeenkomst van 3,5 uur (de eerste bijeenkomst) en vervolgens 10 bijeenkomsten van 3 uur.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
Het traject wordt gestart en afgesloten met een QuickScan om de begin- en eindsituatie te meten, en na te gaan waar de leervragen zitten.
Naast de bijeenkomsten bestaat de training bovendien uit:
De training bestaat uit twee delen: basis (5 bijeenkomsten) en verdieping (4 bijeenkomsten).
De basistraining is een uitwerking van de Arnhemse Kwaliteitseisen VVE/OAB, waar Arnhemse OAB scholen aan moeten voldoen.
De verdiepingstraining is zeker aan te bevelen; in dit deel gaan we specifiek in op vragen die leven op school.
Naast de bijeenkomsten van de basistraining, zijn er drie beeldcoach-momenten, gericht op de ontwikkelvraag van de leerkracht.
Het hele traject wordt gestart met een intake om zicht te krijgen op de beginsituatie van de deelnemende leerkracht en om de ‘ontwikkelvraag’ te verkennen.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
Basistraining:
Verdiepingstraining ‘op maat’:
In een overleg met de directeur, bouwcoördinator en/of leerkrachten wordt de
verdiepingsvraag verkend en een scholingsplan op maat opgesteld.
Voorbeelden van begeleidingsvragen op maat:
In de training wordt gebruik gemaakt van:
Voor deze training vragen wij een werkgeversbijdrage. De overige kosten neemt PAS voor haar rekening. Voor deelnemers werkzaam buiten de gemeente Arnhem geldt een andere prijs (op aanvraag).
Groep 1-2: Behalve de tijdsinvestering van de leerkrachten, zijn er geen extra kosten voor OAB-scholen in Arnhem.
Na afloop van de basistraining ontvangen de deelnemers een deelcertificaat.
Na het volgen van de verdiepingstraining wordt een VVE-certificaat afgegeven.
Bel of mail ons voor een aanvraag.