Conferentie Samen Thuis in Taal 11 oktober 2023 – 14.00-17.30 uur Rozet Centrum
De Arnhemse schoolbesturen nodigen u uit voor de voorstelling Kansarm Adviseren op donderdag 14 september bij ArtEZ in Arnhem:
In oktober start Stichting PAS met een nieuwe verdiepingstraining Lastig gedrag, wat nu? In drie bijeenkomsten kijken we met jullie naar mogelijke oorzaken van lastig gedrag. Onderlinge uitwisseling en nadenken over wat je kan doen als kinderen bijzonder gedrag vertonen in een groep staan hierbij centraal. Hoe help je het kind verder, hoe ga je…
Woensdag 29 maart vindt het symposium van de Werkplaats Onderwijskansen Arnhem Nijmegen & Nijmegen Leest plaats. Op deze middag gaan we met elkaar in gesprek over kansengelijkheid in het onderwijs.
In het jaarverslag 2021-2022 staan onze doelen, opbrengsten en een blik op de toekomst in de programma’s: vroegsignalering en educatie (0-6) doorontwikkelen en vergroten perspectief (4-14+). In dit jaarverslag willen wij u laten zien waar wij als Stichting PAS het verschil maken; waar we trots op zijn! Het jaarverslag is hier te lezen.
In de Arnhemse monitor kansengelijkheid brengen we het bereik van onze doelgroep in beeld, geven we een overzicht van de kwaliteit van de interventies en activiteiten die worden ingezet om kansengelijkheid te bevorderen en brengen we de opbrengsten hiervan in kaart.
De logopedisten van Stichting PAS hebben een taalkaart ontwikkeld voor medewerkers in de kinderopvang. De taalkaart bestaat uit twee onderdelen: een schema over de Nederlandse taal- en spraakontwikkeling een overzicht van de meertalige taalontwikkeling De schema’s zijn bedoeld als leidraad; een hulpmiddel om de taalontwikkeling van kinderen in de groep beter in beeld te krijgen.…
Doel Pilot Het doel van het nazorgprogramma is het ontwikkelen van een doorgaande leerlijn voor nieuwkomersleerlingen. Een belangrijke opdracht van stichting PAS is het creëren van een doorgaande lijn in het onderwijs aan alle leerlingen. De pilot sluit dan ook naadloos aan bij het aanbod van Stichting PAS. Door in te zetten op het overgangsmoment…
Advies over hoe intermediairs OAB het contact tussen ouders, school en leerling kunnen verbeteren.
Woensdag 20 oktober organiseerde Stichting PAS, samen met onder andere Rozet en HAN pabo, het event "Help het kind, bepaal samen de koers". Benieuwd hoe dit event verlopen is? Bekijk de aftermovie!
In opdracht van Stichting PAS heeft Sardes heeft voor het derde jaar op rij een OAB scan samengesteld. Hierin staat alle informatie over de totstandkoming van de achterstandsscores.
Landelijk is er wel een stand van zaken m.b.t. de kindvolgsystemen voor het jonge kind. Oorspronkelijk was het idee om, ter vervanging van de kleutertoetsen, in groep 1 en 2 gebruik te gaan maken van een erkend/toegelaten kind observatiesysteem. Deze eis is nu feitelijk losgelaten, als je binnen je school gebruik maakt van erkende toetsen in…
Gelukkig voor onze peuters en hun ouders zijn we de afgelopen maanden gewoon open gebleven. Ook tijdens de voorjaarsvakantie en een week meivakantie. De animo tijdens deze weken was vrij groot. Helaas zijn onze live ouder-kind workshops nog niet van start gegaan. Ouders maken deel uit van een speciale app-groep en krijgen maandelijks materiaal uitgedeeld.…
De Arnhemse Aanpak+ is ontstaan in een initiatief van Stichting PAS, Delta Scholengroep, Flores onderwijs, kinderopvangorganisaties en de Gemeente Arnhem, vanuit een gezamenlijk gevoelde urgentie iets te betekenen voor die kinderen die in hun ontwikkeling de negatieve gevolgen van de coronacrisis hebben ervaren. Vanuit deze gevoelde urgentie zijn 6 speerpunten gedefinieerd, 3 voor kinderopvangorganisaties en…
Het doel van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is het voorkomen, vroegtijdig opsporen en aanpakken van taal- en onderwijsachterstanden bij jonge kinderen met als resultaat een aanzienlijke vergroting van kansen aan het begin van de schoolloopbaan. Nieuw op de website van Stichting PAS is de VVE Handreiking. Hierin vind je alle informatie over VVE in…
Sinds kort zijn we ook te vinden op LinkedIn en delen we interessante artikelen, webinars, etc. over het thema kansengelijkheid. In de periode 2019-2022 houdt de Werkplaats Onderwijskansen Arnhem Nijmegen zich samen met 14 basisscholen uit de regio bewust bezig met het bieden van gelijke kansen voor de leerlingen. De doelen waaraan we werken binnen…
Kansengelijkheid en inclusie. Daar draait het om bij de Arnhemse peuteropvang: gelijke kansen voor alle peuters zodat ze zich spelenderwijs goed kunnen voorbereiden op hun schoolloopbaan. En alle peuters is ook echt alle peuters, ook de kinderen zonder kinderopvangtoeslag, kinderen met een vve-indicatie van het consultatiebureau en de kinderen met specifieke ontwikkelingsvragen. Hoe krijgt dit…
‘Thuis in Taal’ is een aanpak die pedagogisch medewerkers, leerkrachten en netwerkpartners helpt om samenwerkingsrelaties aan te gaan met ouders van jonge kinderen. Hierbij ligt de nadruk op ondersteuning van de taalontwikkeling. Het gaat om aan te sluiten bij laagopgeleide ouders. Onderzoek laat overtuigend zien dat kinderen zich vooral thuis ontwikkelen. Een goede relatie tussen…
Een kijkje in de keuken van het Arnhemse VVE. Een ouder-kind workshop met een informatief deel en een activiteit om ouders een goed beeld te geven op welke wijze ze op de Beestenboel kinderen op een speelse manier woorden eigen maken.
De voortgang van de Werkplaats Onderwijskansen Arnhem Nijmegen wordt per school bijgehouden door de onderzoeksondersteuners m.b.v. het ontwikkelde dashboard. De voortgang a.g.v. Covid is hier en daar vertraagd. Er is zoveel mogelijk om de scholensluitingen heen georganiseerd. Wat op school moet plaatsvinden wordt nu weer opgepakt.
Corona heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Onder andere de schoolsluitingen hebben op het leren van álle kinderen effect gehad. En op kinderen met een sociaal-economisch kwetsbare achtergrond een groter effect dan op andere kinderen.
Stichting Leuk Om te Leren Weekendschool Arnhem gelooft erin dat kinderen het Leuk vinden Om te Leren en biedt hen in een driejarig traject de mogelijkheid hun horizon te verbreden en hun talenten te verkennen.
Wat kan een brugfunctionaris bijdragen aan de samenwerking tussen ouders en school? Dat is de vraag die opkwam bij de Monchyschool. Bij de conferentie #Help het kind, ken je rol in november 2020 vertelde een brugfunctionaris in Zaandam enthousiast over haar ervaringen.
In 2018 en 2019 zijn we in Arnhem onder de titel Taalrijke Thuisomgeving’ bezig geweest met het versterken en taalrijker maken van de omgeving van jonge kinderen in Arnhem. In 2020 hebben we als partners in Arnhem besloten om verder te gaan werken aan een nieuw meerjarig programma. Dit programma hebben we ‘Samen voor taal…