Monitoring & Evaluatie

Home > Monitoring & Evaluatie

Zicht op resultaten als eerste stap naar kwaliteit

Meer Arnhemse kinderen naar de voorschool, zorgen over kansenongelijkheid blijven

Meer Arnhemse kinderen met een kans op een onderwijsachterstand gaan naar de voorschoolse opvang. En steeds vaker gaan deze jonge kinderen naar het reguliere basisonderwijs, in plaats van naar het speciaal onderwijs. Dat is goed nieuws, want juist op jonge leeftijd wordt een belangrijke basis gelegd voor de toekomst.

Tegelijkertijd groeit de ongelijkheid tussen de wijken en bepaalt de plek waar in Arnhem je wieg staat, de kansen voor de toekomst van een kind. Er zijn nog te veel wachtlijsten voor de voorscholen en terwijl leren van verschillen belangrijk is, zitten kinderen met verschillende achtergronden weinig met elkaar op dezelfde school. Dat blijkt uit de Arnhemse Monitor Kansengelijkheid & Inclusie, die door Stichting PAS in opdracht van de gemeente Arnhem jaarlijks wordt gepubliceerd.

Ongelijk investeren in gelijke kansen
De gemeente Arnhem, het onderwijs en de kinderopvang en vele andere partijen werken samen om de gelijke kansen voor elk kind te bevorderen. Met actuele data en aanbevelingen biedt de monitor handvatten voor kinderopvang en onderwijs om een stevige basis te creëren voor kinderen. “Voor gelijke kansen is het belangrijk ongelijk te investeren. De monitor biedt belangrijke informatie om te bepalen waar we gezamenlijk de focus op moeten leggen en laat zien welke acties effectief zijn. Daarom willen we de bekendheid van de monitor vergroten”, stelt Marinka Mulder, directeur-bestuurder van Stichting PAS. 

Monitor voor iedereen beschikbaar
De Arnhemse Monitor Kansengelijkheid & Inclusie is voor iedereen te lezen: Arnhemse Monitor Kansengelijkheid & Inclusie. De aanbevelingen zijn geformuleerd samen met de betrokken partijen. Op verzoek kan ook worden ingezoomd op wijkniveau.

————-

In de Arnhemse Monitor Kansengelijkheid & Inclusie worden gegevens in beeld gebracht van de doelgroepkinderen die vallen onder het OKB-beleid (onderwijskansenbeleid). De opzet hiervan geeft de doorlopende leerlijn van 0 tot 14+ weer. De gegevens hebben betrekking op het signaleren en toeleiden van doelgroepkinderen naar VVE, de doorgaande lijn naar OKB-scholen, de inzet van OKB-interventies en de uitstroom naar het VO. Elk onderdeel bevat aanbevelingen waar de inzet op kansengelijkheid en inclusie hard nodig blijft. De monitor is continu in ontwikkeling, zodat het steeds weer aansluit op de behoefte van de netwerkpartners.
Daarnaast ondersteunt team monitoring & innovatie bij onderzoek, kennisdeling, gespecificeerde informatie op wijk- en locatieniveau en bij de planvorming en de evaluatie van de OKB-plannen van het onderwijs.

Laten we contact houden

Publicaties

Meer informatie?

© 2024 Stichting PAS